+Grigoris Deoudis

Πέμπτη, Μαΐου 08, 2014

Η ψιλοκυβίνη αναστέλλει την επεξεργασία των αρνητικών συναισθημάτων στον εγκέφαλο

Κατηγορία: Ειδήσεις

ψιλοκυβίνη, αναστολή αρνητικών συναισθημάτων, ασθενείς με κατάθλιψη
Οι ερευνητές απέδειξαν ότι η ψιλοκυβίνη, το βιοενεργό συστατικό στα
Μεξικανικά μαγικά μανιτάρια, επηρεάζει την αμυγδαλή,
αποδυναμώνοντας την επεξεργασία των αρνητικών ερεθισμάτων.
Τα συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η χαρά επιτρέπουν στους ανθρώπους να προσαρμοστούν στο περιβάλλον τους και να αντιδρούν με ευελιξία στο στρες και την ένταση και είναι ζωτικής σημασίας για τις γνωσιακές διαδικασίες, τις φυσιολογικές αντιδράσεις και την κοινωνική συμπεριφορά. Η επεξεργασία των συναισθημάτων συνδέεται στενά με δομές στον εγκέφαλο, δηλαδή με αυτό που είναι γνωστό ως το μεταιχμιακό σύστημα. Μέσα σε αυτό το σύστημα, η αμυγδαλή διαδραματίζει κεντρικό ρόλο - πάνω απ' όλα επεξεργάζεται τα αρνητικά συναισθήματα όπως το άγχος και το φόβο. Εάν η δραστηριότητα της αμυγδαλής γίνεται ασύμμετρη, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές μπορεί να αναπτυχθούν.

Ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ψυχιατρικής της Ζυρίχης απέδειξαν ότι η ψιλοκυβίνη, το βιοενεργό συστατικό στο Μεξικανικό μαγικό μανιτάρι, επηρεάζει την αμυγδαλή, αποδυναμώνοντας την επεξεργασία των αρνητικών ερεθισμάτων. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να «δείξουν το δρόμο για νέες προσεγγίσεις στη θεραπεία», σχολιάζει ο επικεφαλής συντάκτης Rainer Krähenmann σχετικά με τα αποτελέσματα που έχουν ήδη δημοσιευθεί στο ιατρικό περιοδικό Biological Psychiatry.


Η ψιλοκυβίνη αναστέλλει την επεξεργασία των αρνητικών συναισθημάτων στην αμυγδαλή

Η επεξεργασία των συναισθημάτων μπορεί να επηρεαστεί από διάφορες αιτίες και να προκαλέσουν ψυχικές διαταραχές. Αυξημένη δραστηριότητα της αμυγδαλής με απόκριση σε ερεθίσματα οδηγεί στην ενίσχυση των αρνητικών σημάτων στους νευρώνες και αποδυναμώνει την επεξεργασία των θετικών. Ο μηχανισμός αυτός παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της κατάθλιψης και των διαταραχών άγχους. Η ψιλοκυβίνη παρεμβαίνει ειδικά σε αυτόν τον μηχανισμό, όπως παρουσιάζεται από τον Δρ Rainer Krähenmann της ερευνητικής ομάδας της Νευροψυχοφαρμακολογίας και Μονάδας Απεικόνισης του Εγκεφάλου με επικεφαλής τον καθηγητή Δρ Franz Vollenweider.

Η ψιλοκυβίνη επηρεάζει θετικά τη διάθεση σε υγιή άτομα. Στον εγκέφαλο, η ουσία αυτή διεγείρει ειδικές θέσεις σύνδεσης για τον νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι η ψιλοκυβίνη εξασκεί την επίδραση ανύψωσης της διάθεσης μέσω μιας αλλαγής στο σύστημα σεροτονίνης στις μεταιχμιακές περιοχές του εγκεφάλου. Αυτό θα μπορούσε, στην πραγματικότητα, να καταδειχθεί χρησιμοποιώντας λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI). «Ακόμη και μια μέτρια δόση ψιλοκυβίνης αποδυναμώνει την επεξεργασία των αρνητικών ερεθισμάτων τροποποιώντας τη δραστηριότητα της αμυγδαλής στο μεταιχμιακό σύστημα, καθώς και σε άλλες σχετιζόμενες περιοχές του εγκεφάλου,» συνεχίζει ο Krähenmann. Η μελέτη δείχνει σαφώς ότι η διαμόρφωση της δραστηριότητας της αμυγδαλής συνδέεται άμεσα με την εμπειρία της αυξημένης διάθεσης.


Επόμενη μελέτη με καταθλιπτικούς ασθενείς

Σύμφωνα με τον Krähenmann, αυτή η παρατήρηση έχει μεγάλη κλινική σημασία. Ιδιαιτέρως οι καταθλιπτικοί ασθενείς, αντιδρούν περισσότερο σε αρνητικά ερεθίσματα και οι σκέψεις τους, συχνά περιστρέφονται γύρω από αρνητικό περιεχόμενο. Ως εκ τούτου, οι νευροφαρμακολόγοι τώρα επιθυμούν να διευκρινίσουν σε περαιτέρω μελέτες αν η ψιλοκυβίνη ομαλοποιεί την υπερβολική επεξεργασία των αρνητικών ερεθισμάτων, όπως φαίνεται στις μελέτες νευροαπεικόνισης των ασθενών με κατάθλιψη - και αν μπορεί κατά συνέπεια να οδηγήσει σε βελτίωση της διάθεσης σε αυτούς τους ασθενείς.
πηγή: sciencedaily

Μετάφραση, απόδοση, επιμέλεια: Γρηγόρης Δεούδης για το preludiance
Συντάκτης: Grigoris Deoudis Ετικέτες: ειδήσεις, ψιλοκυβίνη, κατάθλιψη, θεραπεία, fMRI, αμυγδαλή,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είπαν για το preludiance ~

14 Δεκεμβρίου 2013: «Συγχαρητηρια ! Και παλι ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ !!!” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

31 Μαΐου 2013: «Συγχαρητήρια για όλη την εργασία σας πανω στα Ενθεογόνα ! ΜΠΡΑΒΟ !” — Γιώργης Οικονομόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος

16 Μαΐου 2013:Your blog has a lot of excellent material” — Brad Burge, Διευθυντής Επικοινωνιών της 'Διεπιστημονικής Ένωσης Μελετών στα Ψυχοδηλωτικά' (MAPS)